Környezettudatosság, elektromos autózás, TESLA

A 21. században a megújuló forrásokból származó energia használata alapvető fontosságúvá vált. A tudomány fejlődésével egyre nagyobb skálán van lehetőségünk kipróbálni új, környezetbarát megoldásokat. Cégünk, az AWD Autó Kft kiemelt fontosságúnak tartja az alternatív energia felhasználását, annak egyre szélesebb körben való elterjesztését. A gépjármű-kereskedelemben innovatív megoldásként az elektromos autók forgalmazását céloztuk meg. Szeretnénk megismertetni ügyfeleinkkel az elektromos autózás előnyeit, hiszen ez a terület az elkövetkező években magas szintű fejlődés elé néz. A gyártók egyre nagyobb hangsúlyt fordítanak az elektromos technológia a fejlesztésére.

Fentiek okán cégünk, az AWD Autó Kft is bekapcsolódott az elektromos autók piacának vérkeringésébe. Voksunkat a Tesla mellett ettük le. Ennek számos oka van, nézzük a legfontosabbakat:

Hogyan vásárolhatok használt Tesla modellt?

Készpénzes vásárlás esetén:
Amennyiben készpénzért szeretné megvásárolni, csupán fel kell keresnie az AWD Autó Kft-t. Mi megszervezzük a kívánt modell Magyarországra szállítását és teljes körű ügyintézését (honosítás, műszaki vizsgáztatás, forgalomba helyezés). Sem regisztrációs adót, sem vagyonszerzési illetéket nem kell fizetni az elektromos modellek után. Banki finanszírozás esetén:
Ebben az esetben az elsőszámú vevő az AWD Autó Kft, aki belföldre importálja a kívánt járművet, majd eladja azt a finanszírozó intézetnek, aki végül lízingbe adja az ügyfélnek. Új Tesla beszerzésébenben partnerünket, az Universal Leasing-et ajánljuk, ahol állami támogatással vásárolhat új Teslát: Információért kattintson ide!

Milyen előnyökkel jár egy elektromos autó?

 • A regisztrációs adótól és a vagyonszerzési illetéktől is eltekintenek a hatóságok.
 • Ingyenes parkolás az alábbi városokban: Információért kattintson ide!
 • Teljesítményadó- és cégautó-adó mentesség.
 • Hazánkban az elektromos autók bizonyos nyilvános töltőállomásokon ingyenesen tölthetők.
 • Környezettudatosabb, használat közben nincs károsanyag-kibocsátás. Ha a töltőállomás zöld energiát használ, közvetett káros anyag kibocsátás sem merül fel. Nincs zajártalom, településeink egészségesebbé és élhetőbbé válnak.
 • Olcsóbb a fenntartás, mert kevesebb a meghibásodás. Egy elektromos autó jelentősen kevesebb alkatrésszel szerelt, mint benzines vagy dieseles társai, hiszen hajtáslánca jóval egyszerűbb. Nincs kipufogó rendszer, kardántengely, nincs önindító, váltómű és sok más alkatrész. A fékbetétek és fékek kopása elenyésző, hiszen fékezéskor is energia termelődik. Az olajcsere is a múlté.
 • Sokkal nagyobb vezetési élményt nyújt. A nyomatékos elektromos motor dinamikus gyorsulást eredményez álló helyzetből is.
 • Alacsonyabb üzemanyagköltség. A hagyományos üzemanyagokkal szemben az elektromos árammal sokkal alacsonyabb az egy kilométerre eső üzemanyag mennyiség.
 • Árkedvezmények (az állam pályázati lehetőségekkel segíti az elektromos autót vásárlókat).

Milyen hátrányokkal jár egy elektromos autó?

 • Magasabb ár
 • az elektromos autók hatótávolsága jelentősen kisebb a robbanómotoros autókénál. A magas elektromos energia igényű kényelmi funkciók – pl. ülésfűtés vagy épp klíma – képesek drasztikusan csökkenteni az akkumulátor kapacitását.
 • Az elektromos árammal történő akkumulátortöltés jóval több időt vesz igénybe a tankolásnál.
 • problematika: az elektromos töltőhálózat csekély kiépítettsége tudatos, előre tervezett utazással elektromos autóval is elérhető az ország szinte bármely pontja.

Néhány mondat a Tesláról:

model3 A Tesla az elektromos autók vitathatatlan királya/királynője. A Tesla a többi elektromos autóhoz képest lényegesen magasabb szintre emelte az egyszerű és kényelmes használhatóságot.
A hagyományos gyártók típusai jellemzően egy olyan modellből készítenek villanyautót, amely hagyományos motorokkal is kapható. Így nem tudják kihasználni például azokat az előnyöket, amit az elektromos hajtás kisebb helyigénye nyújt, így feleslegesen nagy a motortér, ahová a Tesla egy első csomagteret szerel, vagy adott külső méretek mellett tágasabb is lehetne az utastér. A Tesla mérnökei alapvetően inkább egy kerekekre szerelt számítógépet és operációs rendszert készítettek. Elektromos autó töltésekor lassan külön telefont kell használni a töltőindító- és kereső alkalmazásoknak. A Tesla Supercharger esetén csak csatlakoztatjuk a töltőkábelt és a töltés elindul, ha nem jár az autónkhoz korlátlan ingyenes töltés, akkor a töltési díjat a Tesla a rendszerben megadott kártyáról vonja le és számlázza ki automatikusan.
A Tesla Supercharger töltőhálózat előnye vitathatatlan, előnye itt jelenleg behozhatatlannak tűnik: a SuC töltőket csak a Teslák tudják használni, ráadásul minden helyszínen legalább 4, de esetenként 40 töltőcsatlakozó is található, így sokkal ritkábban kell várakozni szabad töltőre, mint más rendszereknél. Azonban a Teslák tudnak tölteni bármelyik szolgáltató CHAdeMO vagy CCS töltőjén (Model S és X esetén a megfelelő adapter megvásárlásával). Szerencsére egyre több az 50 kW teljesítménynél gyorsabb töltő. Az új autónk itt maximum 70-80 kW teljesítménnyel fog tölteni, a Tesla ennek duplájával. Ha gyakran utazunk hosszú útra, értékelni fogjuk a dupla töltőhálózatot és a feleződő töltési időt. modelS
A villanyautózás ellen gyakran hozzák fel érvként, hogy hosszabb útra indulva órákig kell tervezni, ellenőrizni a töltők rendelkezésre állását, beszerezni a megfelelő kártyákat, letölteni az alkalmazásokat. A Teslával, legalábbis Nyugat Európa felé indulva, de már folyamatban a keleti nyitás is, annyi a dolgunk, hogy beírjuk az autó navigációs rendszerébe az úti célt. A Tesla megtervezi helyettünk, hogy hol és mikor töltsünk. A Superchargerhez közeledve előre elkezdi melegíteni vagy hűteni az akkumulátort, hogy a töltés a lehető leggyorsabb legyen. Azt is megmondja, mennyi ideig kell tölteni ahhoz, hogy elérjük a következő töltőt. A Tesla a töltőkábel gombjának megnyomásakor nyitja a töltőnyílás fedelét.
A Tesla az autó megközelítésekor kitolja a kilincseket, amivel megvilágítja a környezetet. Mire beülünk az autóba már szól a zene, amit ott folytatódik, ahol előző korábban megállt. A fékpedál megérintésekor azonnal felébred a rendszer, beállítja a kormányt és a vezetőülést a megfelelő pozícióba (mivel az ülést kiszállás után a leghátsó helyzetbe tolta, hogy kényelmesebb legyen kiszállni és visszaülni). A vezetés végeztével egyszerűen kiszállunk az autóból és elsétálunk. A Tesla mobiltelefonos alkalmazásával nem csak a töltöttséget ellenőrizhetjük, de tetszőlegesen nyithatjuk és zárhatjuk távolról az autó ablakait, vagy akár a csomagtartót és az ajtókat. modelx A légrugós megoldás nagy előnye, hogy fel lehet emelni az autót ha rossz útviszonyok közt közlekedünk, járdaszegélyre kell parkolni vagy hasonló. Ráadásul az ilyen helyek GPS koordinátáját automatikusan tárolja az autó, és legközelebb ugyanazon a helyen már magától emelkedik. A Tesla hivatalosan 4 év vagy 80.000 km teljes körű garanciát vállal. A hajtásláncért 8 év vagy 160.000 km garanciát vállal. Így egy 4 éves Teslába beülve a legfontosabb, és legdrágább részegységet tekintve még hasonló gyári védelmet élvezhetünk, mint egy új autó esetén. Ez főleg akkor jöhet jól, ha az átlagosnál jóval többet tervezünk menni az autóval, hiszen a többi elektromosautó-gyártó 100-160 ezer km-ig állja az akku meghibásodása esetén a költségeket.